Helsingin Reumakeskuksen lääkeohjeet 2011


Sulfasalatsiini (SalazopyrinR)


Lataa tästä PDF muodossa

Sulfasalatsiini on nivelreuman, selkärankareuman ja tulehduksellisten suolistosairauksien ja niihin liittyvien nivelvaivojen hoitoon tarkoitettu lääke. Reumasairauksien hoidossa käytetään enterotabletteja. (SalazopyrinEN). Lääkkeen teho ilmenee yleensä 1.5-2 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.


Annostus

Sulfasalatsiini hoito aloitetaan vähitellen, yleensä annoksella 1 tbl kahdesti päivässä. Annosta nostetaan viikottain yhdellä tabletilla kunnes päästään annokseen 2x2. Lääke on hyvä ottaa runsaan nestemäärän kera.


Mahdolliset haittavaikutukset

Lievät vatsavaivat ovat suhteellisen yleisiä erityisesti hoidon alkuvaiheessa. Hoitoa jatkettaessa ne usein menevät ohi vatsan tottuessa lääkkeeseen. Annosta voi myös tarvittaessa nostaa suunniteltua hitaammin. Päänsärkyä voi myös esiintyä. Ihottuma saattaa olla viite sulfa-allergiasta ja jos sellainen ilmaantuu on hoito syytä keskeyttää. Sulfasalatsiini hoidon aikana veren valkosolujen määrä saattaa laskea ja toisaalta maksaentsyymit saattavat nousta. Näitä ei itse havaitse, jonka vuoksi hoidon aikana seurataan verenkuvaa ja maksaentsyymejä. Hemoglobiinin lasku on harvinaisempaa mutta mahdollista. Aspiriinille allergiset voivat saada oireita myös sulfasalatsiinista. Esimerkiksi ns. aspiriini herkkä astma saattaa pahentua. Sivuvaikutukset ilmenevät useimmiten hoidon alkuvaiheessa.


Koska sulfasalatsiinia ei pidä käyttää

Tiedossa oleva vaikea sulfa-allergia on vasta-aihe sulfasalatsiinin käytölle. Sulfasalatsiini koostuu sulfaryhmän lisäksi aminosalisylaattiryhmästä. Sen vuoksi myös tiedossa oleva vaikea allerginen reaktio aspiriinille on vasta-aihe sulfasalatsiinin käytölle. Myös vaikeat maksa- ja munuaisssairaudet ovat este sulfasalatsiinin käytölle.


Raskaus ja imetys

Sulfasalatsiinia voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.


Hoidon seuranta

Laboratoriokokeita on syytä seurata aluksi tiheämmin (2 viikon välein) ja jatkossa 3 kk välein.


Laboratoriokokeet
Ennen hoidon aloitusta

TVK, alat, afos, kreatiniini, CRP, virtsan liuskat

2 viikon välein ensimmäiset 2 kk ja sen jälkeen 3 kk välein

TVK, alat

6 kk välein edellisten lisäksi

CRP, kreatiniini, virtsan liuskat KE