Reaktiivinen artriitti on niveltulehdus, joka kehittyy muualla elimistössä olevan infektion seurauksena. Laukaiseva infektio on useimmiten suoliston tai sukuelinten bakteeritulehdus. Yleisimmät aiheuttajat ovat Chlamydia trachomatis-, Salmonella-, Kampylobakteeri, Yersinia- ja Shigella-infektiot. Chlamydia trachomatis aiheuttaa ensisijaisesti sukupuolitaudin, Salmonella, Kampylobakteeri ja Shigella ovat tyypillisiä yleensä ulkomailla saadun ruokamyrkytyksen aiheuttajia. Yersinian aiheuttama ruokamyrkytys on edellä mainittuja useammin kotimaista alkuperää.
Tyypillinen taudinkuva on nuoren aikuisen yhden tai useamman nivelen tulehdus joka alkaa 1-4 viikkoa sairastetun infektion jälkeen. Tyypillisimmin kehittyy polven tai nilkan turvotus, mutta myös yläraajoissa tai alaselässä voi esiintyä oireita. Taudinkuvaan voi liittyä myös jännetuppitulehduksia, limapussin tulehduksia eli bursiitteja ja jänneluuliitosten tulehduksia. Oireita voi esiintyä myös silmissä (sidekalvon tai värikalvon tulehdus), iholla (ns. kyhmyruusu) ja sukuelinten alueella. Perusverikokeiden ja nivelnesteanalyysin lisäksi laukaisevaa infektiota tulisi hakea ulosteviljelyllä, virtsa- ja verikokeilla. Röntgentutkimuksia alkuvaiheessa harvoin tarvitaan.
Hoito on suunnattava sekä niveltulehduksen että laukaisevan infektion hoitoon. Voimakkaasti tulehtuneen nivelen kuormitusta on aluksi syytä keventää, mutta lihaskunnosta ja nivelen liikelaajuudesta on samalla huolehdittava. Tulehduskipulääkkeet ovat lääkehoidon perusta reaktiivisen niveltulehduksen hoidossa. Säännöllisellä annostelulla saavutetaan parempi teho. Nivelensisäinen kortisoni-injektio on usein tehokas hoito. Jos useampi nivel on tulehtunut ja tulehdusarvot ovat voimakkaasti kohonneet niveltulehduksen takia, voidaan käyttää suun kautta otettavaa kortisonihoitoa muutaman viikon kuurina. Artriitin laukaiseva infektio tulisi hoitaa antibioottikuurilla. Antibioottihoidon tehosta niveltulehduksen paranemisen suhteen ei ole varmaa näyttöä. Niveltulehduksen pitkittyessä voidaan joutua käyttämään antireumaattista lääkitystä.
Reaktiivisen artriitin ennuste on yleensä hyvä, ja valtaosa paranee täysin muutamassa viikossa, joillakin oireet voivat kestää muutaman kuukauden. Arviolta 10 %:lla tauti voi kuitenkin kroonistua ja kehittyä selkärankareuman kaltaiseksi sairaudeksi.
Riitta Tuompo, Reumatologian ja sisätautien erikoislääkäri