Pitkittynyt selkäkipu – voiko syynä olla tulehdus


Lataa tästä PDF muodossa

Selkäkipu on erittäin yleinen oire josta suurin osa meistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Selkäkivun yleisin syy on niin kutsuttu ”tavallinen selkäkipu” Sen taustalla ovat monet syyt, kuten lihasperäinen kipu ja rangan kulumamuutokset. Pienellä osalla pitkittyneen selkäkivun syynä on tulehduksellinen selkäkipu. Tulehduksellisen selkäkivun tunnistaminen on tärkeää, koska sitä voidaan tehokkaasti hoitaa tulehdusta vähentävillä lääkkeillä. Milloin sitten pitäisi epäillä että selkäkivun aiheuttaja on tulehdus? Tulehduksellisen selkäkivun voi aiheuttaa useampikin sairaus. Näistä yleisimmät ovat selkärankareuma, nivelpsoriaasi sekä tulehdukselliset suolistosairaudet. Selkärankareumasta ja nivelpsoriaasista kerrotaan erikseen toisaalla.


Tulehduksellinen selkäkipu

Tulehdukselliselle selkäkivulle on tyypillistä pitkään, usein vuosia jatkunut selkäkipu. Yleisimmin selkäkipu tuntuu alaselässä, ja hyvin tyypillistä on että kipu tuntuu alaselässä itse selkärangan vieressä. Monet kuvaavatkin kipua paremminkin lonkkakivuksi kuin selkäkivuksi. Alaselässä rangan jommalla kummalla tai molemmilla puolilla tuntuva kipu saattaakin olla peräisin sakroiliakaalinivelistä eli si-nivelistä.

Tulehduksellisessa selkäkivussa on tiettyjä piirteitä jotka erottavat sen tavallisesta selkäkivusta. Tärkein näistä on se että tulehduksellinen selkäkipu ilmaantuu yleensä useimmiten levossa. Selkä kipeytyy ennen kaikkea levossa usein pitkään istuessa kokouksissa, teatterissa. Hyvin tyypillistä on myös se että kipu ilmaantuu yöllä, herättää aamuyöstä ja pakottaa nousemaan ylös. Tulehdukselliselle selkäkivulle on myös tyypillistä että se helpottaa liikkuessa ja kun nousee ylös. Tavallinen selkäkipua ja kulumaan liittyvä selkäkipu sen sijaan ilmaantuu seistessä, kävellessä ja selkää rasittaessa ja yleensä helpottaa levossa. On syytä muistaa että molemmat kiputyypit saattavat esiintyä yhtä aikaa. Jos oireesi tuntuvat sopivan tulehdukselliseen kipuun ks.lisää tietoa aiheesta selkärankareuma osiosta.


Tulehdukselliseen selkäkipuun viittaavia oireita
  • Kivun kesto >3 kk
  • Vähittäinen alku
  • Levossa ilmaantuva kipu joka usein herättelee aamuyöstä
  • Liikkuminen vähentää oireita
  • Selkä jäykkä aamuisin >1 tunti
  • Oireet alkaneet ennen 40 ikävuotta
  • Nyt tai aiemmin yksittäisen nivelen kuten polven turpoaminen
  • Aiempi sairastettu silmän värikalvon tulehdus