Nivelkipujen yleisiä syitä


Lataa tästä PDF muodossa

Useimmilla meistä on joskus ollut ohimenevää nivelsärkyä esimerkiksi flunssien yhteydessä. .Jos kipu jostain syystä pitkittyy ja kroonistuu se muuttuu elämän laatua suuresti haittaavaksi ongelmaksi. Tässä kirjoituksessa kerrotaan muutamista yleisimmistä nivelkivun syistä ja siitä miten kipuihin pitäisi suhtautua. Nivelkivun syitä selvitettäessä tärkeä lähtökohta on se onko nivelissä kivun lisäksi myös turvotusta. Nivelkipua voi aiheuttaa moni usein itsestäänkin ohimenevä asia, mutta nivelten pitkittynyt turpoaminen viittaa useimmiten reumasairauteen tai nivelrikkoon. Turvotuksen toteaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Sormissa turvotus on yleensä helposti nähtävissä mutta esimerkiksi päkiöissä sen näkeminen saattaa olla hyvinkin vaikeaa. Lonkkanivelen turvotuksen pystyy toteamaan vain ultraääni- tai magneetti tutkimuksella.


Nivelrikko

Niverikko on hyvin yleinen sairaus ja onkin arvioitu että jopa miljoona suomalaista sairastaa jonkinasteista nivelrikkoa. Nivelrikosta on käytetty myös termiä nivelen kuluma, mutta se on virheellinen ilmaisu koska kyseessä on nivelruston sairaus. Nivelrikkoa esiintyy usein sormissa jolloin se aiheuttaa kipua, nivelten turpoamista ja muutoksia sormien nivelissä. Yleisimmin se aiheuttaa oireita sormien kärkinivelissä ja keskinivelissä mutta jättää yleensä rauhaan rystysnivelet. Sormet voivat olla aamuisin jäykät mutta toisin kuin nivelreumassa, jäykkyys kestää vain lyhyen aikaa, tyypillisesti kymmenisen minuuttia. Nivelrikkoa voi esiintyä myös suurissa nivelissä. Useimmiten nivelrikko iskee polviin ja lonkkiin, mutta se voi iskeä myös muihin niveliin kuten olkapäihin ja ranteisiin.


Reumasairaudet

Reumasairaudet ovat verraten suuri ryhmä sairauksia joista yleisimpiä ovat nivelreuma, selkärankareuma sekä psoriasikseen liittyvä niveltauti. Useamman nivelen pitkittynyt, viikkoja kestänyt turvotus viittaa siihen että nivelvaivan syynä on jokin reumasairaus. Muita reumasairauteen viittaavia oireita ovat yleisoireet kuten poikkeava väsymys, koholla oleva lasko ja madaltunut hemoglobiini. Nivelreuma alkaa hyvin usein käsien pienistä nivelistä, joissa todetaan symmetrinen turvotus eli kummankin käden saman sormen sama nivel on turvonnut. Kipua sekä sormien jäykkyyttä esiintyy erityisesti aamuisin. Myös päkiöiden oireet ovat yleisiä. Päkiöiden kivuista on kenties syytetty huonoja kenkiä mutta kipujen syyksi paljastuukin reuma. Verikokeissa saattaa löytyä reumatekijä ja senkka voi olla koholla. On hyvä muistaa että normaali lasko, normaali röntgenkuva ja/tai negatiivinen reumatekijä eivät sulje pois nivelreumaa.

Selkärankareumaan liittyy nimensä mukaisesti selkärangan tulehdus, mutta se voi aiheuttaa nivelkipua ja turvotusta myös muissa nivelissä. Tyypillisesti suuret nivelet, kuten polvi tai nilkka voivat turvota. Poikkeava, lähinnä levossa ilmaantuva ja/tai yöllä herättävä pitkäkestoinen selkäkipu viittaa siihen että selkäkivun ja/tai nivelturvotuksen aiheuttaja saattaa olla selkärankareuma. Myös psoriasikseen voi liittyä niveloireita. On arvioitu että psoriasista sairastavista jopa 30 %:lla esiintyy jonkinasteisia niveloireita. Joskus psoriasiksen iho-oireet saattavat kätkeytyä esimerkiksi päänahan alueelle ja joskus ne ilmenevät pelkästään kynsien oireina joita erehdytään pitämään huonosti paranevana kynsisienenä.

Sidekudossairaudet ovat ryhmä harvinaisia sairauksia jotka voivat aiheuttaa nivelkipuja ja nivelten turpoamista. Tyypillisiä oireita jotka viittaavat sidekudossairauteen ovat laaja-alaiset nivelkivut, väsymys, hiustenlähtö, kuumeilu, ihottuma, suussa esiintyvät haavaumat, aurinkoihottuma ja ns. valkosormisuus-oire. Hoitamattomat sidekudossairairaudet voivat aiheuttaa vakavia oireita myös sisäelimissä, joten niiden diagnosointi varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Jos nivelkipuun liittyy silmien ja suun kuivuutta voi taustalla olla melko yleinen sidekudossairaus nimeltään Sjögrenin oireyhtymä. Sen yleisimpiä oireita ovat nivelkivut, harvemmin nivelten turpoaminen, limakalvojen kuivuuus, väsymys, ja joskus sylkirauhasten turpoaminen.


Fibromyalgia

Fibromyalgia ei ole tulehduksellinen reumasairaus vaan kyseessä on kivun säätelyn häiriö. Onkin ehdotettu että sairautta kutsuttaisiin nimellä yleistynyt kipuoireyhtymä. Fibromyalgian syy on epäselvä, mutta sille on tyypillistä hyvin laaja-alainen kipu, joka tuntuu erityisesti fibromyalgialle ominaisissa kipupisteissä kuten polvissa ja kyynärpäissä. Tulehduskipulääkkeet tai kortisonipistokset eivät auta kipuun. Unihäiriöt ovat yleisiä samoin kuin kipujen pahentuminen saunomisen jälkeen. Ennenkuin fibromyalgian diagnoosi voidaan tehdä on tärkeää että reumasairaudet, erityisesti selkärankreuma ja nivelpsoriasis on suljettu pois, koska ne voivat joskus aiheuttaa hyvin samankaltaisia oireita.


Muita yleisiä niveloireiden syitä

Keliakia on suhteellisen yleinen sairaus ja siihen voi liittyä monenlaisia nivelvaivoja kuten epämääräistä nivelkipua, kolotusta ja joskus nivelen turvotustakin. Sen vuoksi keliakia on aina syytä pitää mielessä kun etsitään syitä epäselville nivelvaivoille. Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös nivelvaivoja ja raajojen turvotusta. Hemokromatoosi on rauta-aineenvaihdunnan häiriö jossa rauta imeytyy liian tehokkaasti. Raudan kertyminen elimistöön voi johtaa mm. aikuisiän diabetekseen ja nivelvaivoihin. Tyypillisesti kipua ja turvotusta esiintyy rystysnivelissä.

Lähes mikä tahansa bakteeri- tai virusinfektio voi myös aiheuttaa nivelkipua joka paranee kun infektio parantuu tai se hoidetaan. Tietyt infektiot voivat laukaista erityisen nivelsairauden joka jatkuu infektion parantumisen jälkeenkin. Tällaista niveltautia kutsutaan reaktiiviseksi artriitiksi. Tyypillisiä laukaisevia infektioita ovat esimerkiksi klamydia ja monet suolistoinfekiot kuten salmonella. Valtaosa reaktiivisista artriiteista paranee muutamassa viikossa tai kuukaudessa, mutta pieni osa kroonistuu ja seurauksena voi olla reumankaltainen niveliä vaikeasti vaurioittava sairaus.

Moniin virusinfektioihin voi liittyä pitkittyneitä nivelvaivoja. Eräs hyvin tyypillinen tällainen virustauti on parvorokko. Lapsilla se aiheuttaa poskien punoitusta mutta aikuisilla se voi aiheuttaa usean kuukauden, jopa muutaman vuoden kestävän reumankaltaisen nivelsairauden. Itä-Suomessa esiintyvä hyttysten välityksellä tarttuva Pogostan tauti voi niinikään aiheuttaa pitkittyneitä nivelkipuja ja nivelten turvotusta. Moniin kroonisiin virustauteihin kuten B ja C maksatulehduksiin sekä HIV-infektiooon voi niinikään liittyä monenlaisia nivelvaivoja. Lisääntyneen turismin myötä saattavat jotkut nivelvaivoja aiheuttavat virukset, kuten hyttysten välityksellä tarttuva, vaikeita pitkällisiä nivelkipuja aiheuttava chikungunya tulla turistien mukana myös Suomeen.


Mitä siis tehdä kun niveliä kolottaa

Lyhytaikaiset nivelkivut eivät yleensä ole vaarallisia ja niitä voidaan hoitaa parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä. Jos nivelkipu pitkittyy on aiheellista hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Erityisesti jos nivelkivun lisäksi nivelissä esiintyy turvotusta on syytä kääntyä lääkärin puoleen. On hyvä muistaa että reumasairauksien hoito on viime vuosina edennyt suurin harppauksin ja nykyään reumasairauksia voidaan hoitaa tehokkaasti ja hoidon tavoitteena on oireettomuus.


Kari Eklund, Dosentti, Sisätautien ja Reumatologian erikoislääkäri Helsingin Reumakeskus